BEYŞEHİR-Karadeniz’de Beyşehir’in yivli av tüfeği üretimiyle ilgili talepleri konuşuldu.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, sadece Trabzon’da değil, Konya’nın Beyşehir ilçesinde de silah üretildiğini belirterek, “Beyşehir’de de av tüfekleri üretiliyor.Onların da yivli tüfek üretme talepleri var.”dedi.
Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bütün ihtiyaçlarının yüzde 60'a yakın bir kısmının Türkiye'nin kendi iç kaynaklarından karşılandığını belirterek, ''Amacımız bu ihtiyaçların tamamını, yüzde yüze yakın olanını Türkiye'den karşılayabilmek. Bunda özel sektörümüze büyük bir görev ve yük düşüyor'' dedi.
Bakan Yılmaz, beraberindeki AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl ve AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ile Araklı ilçesindeki Çamburnu Tersanesi ile aynı ilçede bir hayırsever tarafından yapılan okulun inşaatını gezdi. Bakan Yılmaz, daha sonra Arsin ilçesindeki Trabzon Silah Sanayi AŞ'yi (TİSAŞ) ziyaret etti.
Tesis ve burada üretilen silahlar konusunda, TİSAŞ Genel Müdürü Ömer Hacıoğlu ve diğer yetkililerden bilgi alan Bakan Yılmaz, buradaki konuşmasında Türk savunma sanayinin özel sektör açısından çok iyi noktaya geldiğini söyledi.
Bakan Yılmaz, sadece Trabzon'da değil, Konya Beyşehir'de de silah üretildiğini belirterek, ''Beyşehir'de de av tüfekleri üretiliyor. Onların da yivli tüfek üretme talepleri var. TSK'nın bütün ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 60'a yakın bir kısmı kendi iç kaynaklarımızından karşılanmakta. Amacımız bu ihtiyaçların tamamını, yüzde yüze yakın olanını Türkiye'den karşılayabilmek. Bunda özel sektörümüze büyük bir görev ve yük düşüyor'' diye konuştu. Bu nedenle özel sektör ile ele ele vereceklerini belirten Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:
''Biz 500 milyar dolar ihracat yapacağız diyoruz. Bu ihracat içinde savunma sanayinin çok önemli bir orana çıkmasını istiyoruz. Dolayısıyla insansız hava uçaklarımızı, helikopterlerimizi, üretmiş olduğumuz gemilerimizi, atak helikopterimizi ve zırhlı araçlarımızı ve özel sektörümüzün yapmış olduğu hem tüfekleri hem silahları da inşallah ihraç yolu için teşvik edeceğiz. Yapabilirsek diğer kurumlarla da da çalışmamız var. Bir kredi mekanizması oluşturarak yurt dışına bu ihracatı teşvik etmek, kolaylaştırmak istiyoruz.''
Savunma sanayinde üretilen silahların takibinin yapılması gerektiğini, hukuka aykırı durumlara devlet olarak müsamaha etmeyeceklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, sektördeki bürokratik engellerin de azaltılması gerektiğini ifade etti.
Bakan Yılmaz, ihracatta savunma sanayini çok iyi bir noktaya getireceklerini vurgulayarak, ''Biz 500 milyar dolarlık ihracatta inşallah savunma sanayini de çok iyi bir noktaya getireceğiz. Kendi ürettiğimiz gemiyi, uçağı, denizaltıyı, helikopteri ve silahları, zırhlı araçları ihraç edebilecek duruma geleceğiz. Her yıl bir önceki yıla göre çok daha iyi bir durumdayız diyorum. O bakımdan savunma sanayinde çalışan tüm arkadaşlara çok çok teşekkür ediyorum. Biz sizin yardımcınızız'' diye konuştu.
Bakan Yılmaz, savunma sanayinin Türkiye'nin 4 bir tarafındaki firmaya sipariş verip bu firmaları ayakta tutmaya çalıştığına işaret ederek, şöyle devam etti:
''Ayrıca yeni olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi içinde Savunma Sanayi İhracatçılar Birliği oluşturuldu. Bu ilk defa yapıldı. Kendi başkanını seçti, inşallah bununla birlikte çalışarak ihracatı çok iyi bir noktaya getireceğiz. Şunu söylüyoruz özel sektörümüzün gücü bizim gücümüzdür. Milli gücün içinde hem kamunun hem özel sektörün gücü var. Dolayısıyla bu milli gücü daha da artırabilmek için özel sektörümüz bir işi yapabiliyorsa kamunun o alandan çekilmesi lazım. Bizim de arkadaşlarımıza yol gösterdiğimiz husus bu olacak. İnşallah özel sektörümüzün yaptığı işi biz yapmayacağız. Bu ne demektir; biz özel sektörümüzle rekabet etmeyeceğiz. Özel sektörümüz yurt dışı rakipleri ile rekabet etsin diyoruz. Biz onlara destek olacağız.''